joi, 11 decembrie 2014

3M m-a invitat să votez inovația anului 2014, vrei și tu?

Îmi aduc aminte de un filmuleț despre invențiile și inventatorii României. Se numește ”Cum ar fi lumea dacă România nu ar fi existat?” și cred că mai poate fi vizionat pe youtube.


     Practic, ne face să ne gândim la invențiile cercetătorilor români de care puțini ne mai aducem aminte, fără de care lumea ar fi avut cu totul și cu totul altă față. Spre exemplu stiloul cu pompiță inventat de vâlceanul Petrache Poenaru sau vaccinul antiholeric descoperit de Ion Cantacuzino sunt doar câteva exemple de invenții remarcabile ale unor savanți români.


Totuși, astăzi, prea puțini ne aducem aminte de ei sau chiar nu avem habar despre evenimentele acestea. Tocmai de aceea apreciez inițiativa celor de la 3M de a premia invențiile românești în cadrul unei ceremonii, în fiecare an.

Spre exemplu, în 2013 au participat 18 invenții și au fost premiate 3 dintre ele:

1    Roboscan 2M Aeria, invenție a firmei românești MBTelecom – dublă câștigătoare a marelui premiu de la Salonul de Inventii de la Geneva.


Practic, vorbim despre o tehnologie unică în prezent în lume care poate radiografia în câteva minute fuzelajul și aripile unui avion, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau amenințare aflate la bord sau ascunse în cavitățile tehnice ale avionului.

2     Separator Magnetic cu tambur rotativ – Echipa Purtech

Invenția se referă la un separator magnetic cu tambur rotativ pentru separarea magnetică a fracției feromagnetice utile din sterilul rezultat la extragerea minereului de fier. Separatorul magnetic conform invenției se poate utiliza ca instalație de sine stătătoare, pentru separarea fracției feromagnetice utile din haldele de steril de minereu de fier sau, în configurații complexe de tip ”cascadă“, ca parte dintr-un lanț tehnologic pentru concentrarea minereurilor sărace în fier.

Problema tehnică pe care o rezolvă invenția este creșterea semnificativă a eficienței câmpului magnetic, pentru un ansamblu de magneți de un gabarit dat, prin utilizarea de magneți permanenți, de mari energii, pe bază de aliaj Nd-Fe-B, astfel dispuși, încât să genereze în zona activă a separatorului magnetic o configurație de câmp magnetic de intensitate și eficiență maxim posibilă.

3    Metoda și sistemul de securizare a utilizării cartelelor cu bandă magnetică – Mircea Tudor;

Invenţia se referă la o metodă şi la un sistem de securizare a utilizării cartelelor cu bandă magnetică, pentru prevenirea furtului de informaţii stocate pe bandă.

Anul acesta, participă nu mai puțin de 19 invenții și pe pagina de facebook Premiile Inovației  suntem invitați să votam inovația care ni se pare nouă cea mai bună.

Eu am votat ”Distilatorul Solar cu Recuperator de Căldură” inventat de Remi Rădulescu. El realizează vaporizarea apei cu ajutorul energiei solare şi recuperează căldură datorită condensării vaporilor de apă astfel rezultând apă distilată şi apă caldă menajeră. Invenția a obținut medalia de argint la Târgul de Inovații – Innova de la Bruxelles și medalia de aur la Chișinău în 2013.

Invenţia poate fi folosită la obţinerea apei distilate şi la obţinerea de apă caldă utilizată în scopuri menajere şi industriale.

Distilatorul solar inventat de Remi Rădulescu are următoarele avantaje:

- foloseşte o sursă neconvenţională de energie - energia solară;

- este ecologică;

- utilizează căldura rezultată prin condensarea vaporilor de apă în scopuri menajere;

- funcţionarea este simplă şi prezintă siguranţă în exploatare;

- intervenţia pentru întreţinere şi exploatare este periodică;

- există garanţia amortizării investiției inițiale într-un timp scurt.

Câștigătorul va fi ales pe 15 decembrie de către un juriu format din persoane cu autoritate în domeniul inventicii și al științei, oameni din domenii diferite, dar care au ca punct comun dorința de a susține și promova inovația românească.

 Juriul va analiza toate propunerile intrate în concurs și va desemna câștigătorii pe baza criteriilor de jurizare stabilite ( printre care se numără și rezultatul poll-ului de pe Facebook, deci votul vostru este extrem de important).

Premiile în bani le vor permite inventatorilor să investească în continuare în dezvoltarea științifică.


Așadar, eu am votat inovația anului 2014, voi ce mai așteptați?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Abia astept sa iti citesc parerea!