duminică, 24 noiembrie 2013

Esențele tari se păstrează în sticluțe mici

Prin primăvara acestui an, mă găsise un sfârşit de săptămână acasă şi mă tot întrebam ce săfac ca să ies din cotidian. După câteva variante propuse şi scoase din schemădin diverse motive am ales să vizităm expoziţia lui Iustin Capră ce abia se deschisese la noi în oraş.

Mărturisesc un spirit de snobism ce a stat la baza acestei decizii.
Voiam să merg pentru că mi se părea interesant, dar cam atât. Habar nu aveam cine este şi ce a făcut domnul Capră şi uneori mă gândesc că este destul de bine şi aşa. Intri cu mintea complet deschisă şi o umpli că pe burete cu informaţii.



M-a impresionat şi am înţeles ce înseamnă cu adevărat un inventator şi un om cu principii de viaţă.
Totuşi, printre toate masinile si motocicletele unicat proiectate si construite chiar de el, un lucru pe care l-am văzut a reuşit să îmi provoace senzația de “piele de găină”: desenulde mai jos, probabil momentul de la care a pornit totul.
Era insoţit de explicaţia asta: “1937 – este premiat pentru desenul alăturat, o viziune a autovehicului anilor 1960-1970”.

Ce inseamna asta? Ei bine, la doar 4 ani, copilul Iustin Capra a desenat o masina ce urma sa se inventeze.
Practic omul asta este un vizionar şi poate s-a născut prea devreme, chiar el recunoaşte: "Timpul inventiilor mele nu este acum. Dar va veni…".
De ce am ales să va povestesc despre el?
Pentru că eu cred în copii, în posibilităţile lor de a se manifestă şi mai cred că printer cei mici se află spirite creative şi libere, vizionari si viitori inventatori. Tot ce au nevoie este o şansă să îşi manifeste talentul nativ, o şansă sa fie descoperiti si să poată fi ajutaţi să şi-l dezvolte.
Astăzi, Toyota m-a desemnat că ambasador al concursului Dream Car Art Contest – competiţie artisitica organizată anual, dedicată copiilor talentaţi din toată lumea.


Practic micuţii –copii cu vârstă de până la 15 ani (împărțiți pe 3 categorii de vârstă) trebuie să deseneze, să îşi imagineze cum va arătă maşina viitorului, în care poate îşi vor plimbă si ei la rândul lor copii şi nepoţii.
Ca să fiu sinceră, am citit cu interes toate detaliile tehnice prezente pe pagina dedicată acestuiconcurs şi mi se pare fascinantă pentru că nu există discriminări, se jurizeazădoar compoziţia nu şi ţară din care provine acesta, limita creativităţii nu există, juriul este format din oameni care chiar ştiu despre ce vorbesc și reprezintă un nume in domeniu, şi de ce să nu menţionăm şi acest aspect, premiile sunt mai mult decât atrăgătoare.
Este vorba despre premii acordate atât la nivel naţional cât şi la nivel internaţional şi mergând până la excursia în Japonia alături de alţi copii din ţări diferite.
Pe scurt acum, ce legătură este între Iustin Capră şi concursul de desen?
În calitate de ambasador al concursului ( chiar şi preţ de un articol ) aş propune un tur alşcolilor şi nişte clipuri la TV pentru promovare avândul ca invitat pe domnul Iustin Capră, de a cărui experiență este păcat să nu profităm, mai ales avându-l atât de aproape.
Dacă am face acest lucru, eu cred că am împuşca doi iepuri dintr-o lovitură cum se mai zice: am familiariza copii cu valorile adevărate şi le-am deschide apetitul pentru a îşi înscrie creaţiile în competiţie şi de a materializa modul în care arată maşina visurilor și de ce nu, am fi cu un pas mai aproape de a descoperii marile valori care se ascund in corpuri mici.
Alături sunt câteva dintre creațiile câștigătorilor edițiilor anterioare.

Nu știu cum este la voi, dar mie mi se pare fascinant modul în care micuții înțeleg să îmbine partea artistică și grija pentru mediu! Nu degeaba se zice că adevarul este grăit cu voce de copil și este clar faptul că ei reprezintă viitorul.











*Articol scris pentru proba cu numărul 24 din cadrul competiției SuperBlog 2013!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru vizita! Abia astept sa iti citesc parerea!